Regulatoare - Controlere - de incarcare solare PWM si MPPT

Regulatoare - Controlere - de incarcare solare PWM si MPPT
Orice sistem fotovoltaic cu baterii ( OffGrid) are in componenta lui un dispozitiv care gestioneaza nivelul de incarcare al bateriilor denumit controler de incarcare sau regulator de incarcare solar. Rolul acestui dispozitiv este in principal de a stabiliza tensiunea produsa de panourile fotovoltaice care nu este constanta in timp, ea fiind direct proportionala nivelul de iradiere solara.

Controlerul de incarcare a devenit componenta inteligenta , programabila, din cadrul sistemelor fotovoltaice primind si functii suplimentare: 
  • alimentarea consumatorilor de curent continuu (chiar si USB).
  • deconectarea lor in functie de starea de incarcare a bateriei si reconectare automata a consumatorilor.
  • protectie la scurtcircuit si polaritate inversa.
  • protectie la descarcare excesiva si la supraincarcare a mai multor tipuri bateriei solare (VRLA, AGM, GEL).
  • compensarea automata a incarcarii bateriei in functie de temperatura.
  • comutarea automata sau programabila pentru iluminat pe timp de noapte.

In functie de algoritmul de incarcare , regulatoarele de incarcare solare sunt de 2 tipuri : PWM (Pulse Width Modulation sau cu modulație de impuls ) sau MPPT (Maximum power point tracking sau cu urmărirea punctului de putere maximă) .  
Controlerele de incarcare PWM verifica în mod constant starea bateriei pentru a stabili viteza de transmitere a impulsurilor, dar si intensitatea acestora. In cazul unei baterii încărcate, regulatorul de incarcare va transmite impulsuri scurte, iar la cele descarcate impulsul va fi aproape continuu. De asemenea, acest tip de controler poate verifica, între impulsuri, stadiul de încarcare a bateriei și le regleaza in funcție de necesitate.Practic, regulatorul de încărcare PWM folosește un sistem de funcționare simplu, fiind un comutator on-off.
Controlerele – regulatoarele de incarcare PWM folosite in sistemele fotovoltaice de mici dimensiuni si in conditii de temperatura ridicata a panoului fotovoltaic (35-75C).

Controlerele de incarcare MPPT au capacitatea de a gestiona tensiunea mult mai bine față de controlerele PWM si sunt folosite de regula in cadrul sistemelor fotovoltaice a caror tensiune de iesire din panouri este mai mare decat tensiunea bancului de acumulatori si in cadrul sistemelor care opereaza in conditii de temperatura scazuta a panoului fotovoltaic .

Panourile fotovoltaice cu 36 de celule sunt destinate sistemelor cu baterii si sunt compatibile cu ambele tipuri de regulatoare de incarcare. Panourile fotovoltaice destinate sistemelor OnGrid pot fi utilizate in sistemele cu baterii doar folosind un regulator de incarcare MPPT.