Sisteme fotovoltaice Ongrid si sisteme fotovoltaice Offgrid - informatii generale

Sisteme fotovoltaice Ongrid si sisteme fotovoltaice Offgrid - informatii generale

Alegerea sistemelor fotovoltaice este legata de situatia actuala a alimentarii cu energie electrica a locuintei.

Daca este o locuinta izolata (nelegata la SEN) sau la o distanta mare de reteaua nationala de energie electrica atunci veti opta pentru un sistem fotovoltaic cu baterii  (Sistem Fotovoltaic Off-Grid)

In cazul in care sunteti deja conectat la retea, aveti disponibile 3 tipuri de Sisteme Fotovoltaice On-Grid:.

  • Sistem fotovoltaic in care toata productia va fi injectata in retea (Full Feed In).
  • Sistem fotovoltaic complex, in care prioritar este consumul energiei produse de panourile fotovoltaice iar reteaua nationala (SEN) are rol de back-up asigurand supraconsumul sau primind surplusul de energie.
  • Sistem fotovoltaic ongrid cu baterii, sistem care permite instalarea sistemelor cu rol de economisire si cu posibilitatea de a bloca injectia in retea in care prioritar este consumul energiei produse de panourile fotovoltaice iar reteaua nationala (SEN) are rol de back-up asigurand supraconsumul, incarcand bateriile sau eventual primind surplusul de energie. Aceste tipuri de sisteme fotovoltaice hibride se bazeaza pe invertoarele hibride cu regulator de incarcare incorporat.
  • Sistemele fotovoltaice OffGrid sunt cele mai complexe sisteme fotovoltaice si contin panourile fotovoltaice (optional turbine eoliene), Controlere (regulatoarele) de incarcare, baterii solare si invertoare.

    Invertoarele OFFGRID difera de cele ONGRID si permit mai multe functii ca managementul alimentarii cu energie al consumatorilor si al panourilor fotovoltaice precum si folosirea surselor alternative ca generatoare electrice pe combustibil sau sisteme de cogenerare.



    Folosind sisteme de invertoare se poate realiza alimentarea unei comunitati izolate, electrificarea rurala fiind mult mai usor de implementat. Se pot alimenta fara probleme consumatori monofazici dar si trifazici.

    Sistemele fotovoltaice ONGRID nu contin baterii.

    Performantele sistemelor fotovoltaice ONGRID depind de:

    • eficienta panourilor fotovoltaice - influentata de locatia geografica a locuintei, orientarea acoperisului si inclinarea acestuia si mai ales de producatorul de panouri fotovoltaice.
    • eficienta invertoarelor care depinde doar de producator. Invertorul este componenta care realizeaza managementul sistemului si depinde de caracteristicile fiecarui proiect.

    Pentru a face o alegere optima avem nevoie de datele dvs de proiect pentru a face o simulare computerizata. Cu ajutorul calculatorului va ofertam cel mai bun sistem fotovoltaic pentru care garantam contractual functionarea.

    Problema sistemelor ONGRID este ca aveti nevoie de ATR - Aviz Tehnic de Racordare pentru a realiza legarea sistemului fotovoltaic la retea. Avizul favorabil sau nu depinde doar de transportatorul de energie cu care lucrati.